Hírek

Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas

2023-06-01

Közel 2.000-rel csökkent a cégek száma április hónapban márciushoz képest, és 7.000-rel kevesebb cég működik, mint az év elején. A tendencia 4 hónapja változatlan, ami két meghatározó tényezőre vezethető vissza. Egyrészről a cégalapítási kedv mérsékelt szintjére, másrészről a végelszámolással megszűnt cégek magas számára. Az új felszámolási eljárások továbbra is magas értéken állnak.

Tovább

Erőre kap-e újra az építőipar? Bizonytalanság jellemzi a szektort, növekedett a cégalapítási kedv és a társas vállalkozások száma márciusban, míg áprilisban megfordult az irány

2023-05-30

Az építőiparban márciusban érezhetően felélénkült a cégalapítási kedv, és a megszűnések száma is alacsonyabb volt, mint az előző időszakokban. Áprilisban azonban éppen ellenkezőjére fordult a trend, és emellett kevesebb cég alakult, mint amennyi megszűnt. Ugyanakkor az új eljárások száma megugrott, különösen a felszámolási és végrehajtási eljárások terén, ami arra utalhat, hogy a szektorban működő cégeknek előfordulhatnak pénzügyi nehézségeik is.

Tovább

A szabadidős tevékenységeket végző cégek továbbra is gazdasági kihívással néznek szembe

2023-05-25

A járvány második évében elindult a visszarendeződés a szabadidős tevékenységet folytató cégek körében, mind a nyereség, mind a saját tőke nemcsak az előző évhez, de a járványt megelőző évekhez képest is növekedett. Ugyanakkor árnyalta és jelenleg is árnyalja a képet a cégszám 8%-os, míg a foglalkoztatottak mintegy 9%-os csökkenése 2019-hez viszonyítva. A kérdés, hogy a szektor tisztulása vagy szűkülése jellemzi-e a területet.

Tovább

Csökkenő cégszám három hónapja, a felszámolások történelmi rekordon, számuk meghaladta a 2.000-t márciusban

2023-04-25

Decemberhez képest közel 5.000-rel kevesebb cég volt márciusban. 30%-kal kevesebb cég alakult, mint amennyi megszűnt ebben az időszakban, azaz továbbra is tart ez a tendencia a cégalapítások/megszűnések viszonylatában. A felszámolási eljárások száma meghaladta a 2.000-et, ami az elmúlt 5 év kimagaslóan legmagasabb értékét jelenti. A megszűnéseket több mint 70%-ban ismét a végelszámolások okozták.

Tovább

Rendszerkarbantartás április 21-én

2023-04-12

Tájékoztatjuk, hogy 2023. április 21-én, 18:00-tól rendszerkarbantartást végzünk. A Nemzeti Cégtár online szolgáltatásai néhány órán keresztül nem lesznek elérhetőek.

Tovább

Megállt az öt éve tartó cégszámnövekedés az építőiparban, 2023 januárjában és februárjában mélypontra estek a cégalapítások

2023-03-16

Az építőipari termelés ugyan 2022-ben bővült 3%-kal, azonban az év második felében már voltak látható jelek a csökkenésre, ami januárban meg is mutatkozott. 2023 januárjában 5 év óta először 13%-kal kevesebb cég alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. A februári cégalapítások száma szezonálisan a legalacsonyabb volt az elmúlt öt évben.

Tovább

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.