Archívum

Adják-veszik a magyar cégeket

2014-06-19

Az elmúlt évek rapid gazdasági, társadalmi és jogi változásai a jól működő cégek tulajdonosait is válaszút elé állították. 2013-ban több mint százezer működő cég tulajdonosi szerkezetében történt változás, ami messze meghaladja a korábbi értékeket.

Tovább

Meghalni járnak Romániába és Ukrajnába a magyar cégek

2014-06-10

A magyarországi cégek közül több mint 40 ezer vállalkozás köthető külföldi tulajdonosokhoz. A tulajdonosok között a legnagyobb számban német cégeket és magánszemélyeket találnunk, de az itt céget üzemeltető országok toplistáján előkelő helyet foglal el a leginkább cégtemetőként működő Ukrajna és Románia, és befért az első húszba több egzotikus offshore ország is.

Tovább

A hazai cégek 35 százaléka veszélyes vállalkozásokhoz kapcsolható

2014-06-05

Magyarországon az elaprózott cégstruktúrához nehezen átlátható tulajdonosi szerkezet társul. A csaknem 600 ezer magyarországi cég közel egymillió aktuális állapot szerinti tulajdonosa és cégvezetője szövevényes kapcsolati hálót alkot, s a vállalkozások jelentős része kapcsolódik tönkrement, bedöntött vagy adósságot görgető más cégekhez.

Tovább

Tovább emelkedik a felszámolások száma

2014-06-04

Májusban 3797 cég szűnt meg Magyarországon, amivel a háromhavi mozgóátlag a sohasem látott 3500 megszűnésig nőtt. A törlések száma hónapok óta emelkedik; a nyári szezonális megnyugvás után a tendencia várhatóan tovább folyatódik, hogy szeptembertől ismét tombolni kezdjen a törlési láz.

Tovább

Homokvár a hazai cégstruktúra

2014-06-03

A hazai cégek 98 százalékénak árbevétele nem éri el az EU „kisvállalkozás” definíciójának alsó határát, azaz az évi 2 millió eurót. Európai szemüveggel nézve tehát csaknem az összes magyar cég mikrovállalkozás. A tőkeszerkezet szétaprózottsága nem egyszerűen technikai kérdés, hanem komoly versenyhátrány is az ország gazdasága számára.

Tovább

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.