Archívum

Csökkent a cégalapítások száma, de nem eléggé

2016-03-11

Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, több, mint tavaly februárban, de kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. „A januári erőteljesebb jelzés után most csupán egy halovány utalást kaptunk arra, hogy lassan csökkenni kezd a megszűnések száma. Biztos trendről még mindig nem lehet beszélni” – mondja Pertics Richárd, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Tovább

Negatív rekord: az év első két hónapjában nem hozott törvényt az Országgyűlés

2016-03-11

A rendszerváltás óta nem látott negatív rekordot döntött idén az első két hónapban a jogalkotás: egyetlen törvény sem született. Ilyesmire eddig még választási évben sem volt példa, pedig akkor rendre jóval kevesebb jogszabály születik, mint a köztes időszakokban. Maguk a választási évek amúgy rendszerint „fejnehezek”, a leköszönő kormány ugyanis utolsó időszakában felpörgeti a jogalkotást – derül ki az Opten OptiJUS rendszeréből.

Tovább

Ezért szeretjük a nőket az üzleti életben

2016-03-11

Nem annyira impulzívak, hosszabb távra terveznek, jobban becsülik munkatársaikat, összességében megbízhatóbbnak tűnnek a női cégvezetők, illetve azok a cégek, ahol a felső vezetésnek van női tagja is. „Ennek ellenére csökken a nők szerepe a cégvilágban” – mondja az adatokat közzétevő Opten céginformációs igazgatója.

Tovább

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.