Archívum

Kik szervezik a nyaralásunkat? – Piaci körkép az utazásszervezőkről

2016-07-21

Nyáron sokak számára jön el a pihenés, nyaralás ideje. Ki ne szeretne minden problémáról elfeledkezni? Ám ilyenkor sem árt az óvatosság – például az utazásszervező cég kiválasztásánál. Az utazásszervezési piac évről évre tisztul, tavaly például több mint 30%-kal emelkedett a megszűnő cégek száma ebben az ágazatban. Jó hír azonban, hogy a felszámolással megszűnő cégek száma jelentősen (41%-kal) csökkent. Az üzleti lehetőséget ismét egyre többen látják meg e területben, hiszen idén már az első félévben annyi utazásszervező céget alapítottak, mint 2015. egészében – derül ki az OPTEN céginformáció szolgáltató adataiból.

Tovább

A versenytilalmi korlátozás ellenértéke – Hogyan, mikor és mennyit fizessen a munkáltató?

2016-07-18

A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – bizonyos kivételektől eltekintve – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Felmerül a kérdés, a munkavállalót a munkaviszonya megszűnését követően is terheli-e e kötelezettség, és amennyiben igen, úgy mi jár a részére e kötelezettség teljesítéséért. Az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai partnereként is működő, Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje, Dr. Novák Tamás LL. M. válaszolt.

Tovább

Mi is az a compliance?

2016-07-18

Mostanában sokat hallani a vállalkozásokkal kapcsolatban a compliance, illetve a compliance management kifejezéseket, gyakran azonban a társaságok nincsenek tisztában ezeknek a fogalmaknak a jelentésével, tartalmával, valamint a társaság működésében betöltött szerepével. Dr. Parázsó Helgát, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédjét és az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai partnerét kérdeztük a fentiekről.

Tovább

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.