Egyre több a tulajdonosok lakcímén működő vállalkozás

2021-06-22

Közel 200 ezer vállalkozás székhelye egyezik a tulajdonosok lakcímével, de nem csak a mikrovállalkozások szaporodnak.

Egy vállalkozás székhelye már önmagában is sok mindent elárulhat egy adott cég működéséről. Ha egy vállalkozás presztízs értékű területen, vagy irodaházban működik, az a partnerek számára komoly információértékkel bírhat. Természetesen önmagában még nem minősítő tényező egy cím, de a sok pénzügyi és egyéb eljárási adat mellett egy cím információmorzsákat árulhat el az adott vállalkozás kultúrájáról, működéséről. A székhelycímek vizsgálata még fontosabbá válik, ha egy adott vállalkozás székhelyét nem önmagéban, hanem egyéb vállalkozások székhelyével vagy éppen tulajdonosok lakcímével együtt vizsgáljuk.

Ezek az úgynevezett címkapcsolatok már akár komolyabban is befolyásolhatják egy vállalkozás megítélését pozitív és negatív irányba is. A legtöbb esetben nem lehet kijelenteni egy adott székhelycímről, hogy jó vagy rossz, de egy adott ügylet, partnerkapcsolat kialakításakor viszont fontos tényező lehet. Ha egy adott címen tömegesen működnek vállalkozások, akkor érdemes jobban utánajárni, hogy az adott cím egy kulturált irodaház, vagy esetleg egy cégtemető, vagy éppen egy hajléktalanszálló.

Ma Magyarországon a vállalkozások 37 százaléka valamelyik tulajdonos lakcímén működik, ez a gyakorlatban 194 ezer vállalkozást jelent. Ezek a cégek legtöbb esetben kisebb vállalkozások, de összeségében ez a vállalkozói kör 328 ezer bejelentett alkalmazottnak ad munkát, azaz nemzetgazdasági szempontból is tényezőnek számítanak. A tulajdonos címén működő vállalkozások száma az elmúlt években még növekedett is. Területi eloszlásban Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb a tulajdonosok címén működő vállalkozások aránya, míg a Fővárosban a legalacsonyabb, de még itt is 28 százalék felett van ez az arány.
 
Megye Tulajdonos címén működő vállalkozások aránya
Főváros 28,32%
Baranya megye 42,92%
Bács-Kiskun megye 40,17%
Békés megye 41,87%
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 40,27%
Csongrád-Csanád megye 40,50%
Fejér megye 44,42%
Győr-Moson-Sopron megye 39,73%
Hajdú-Bihar megye 45,43%
Heves megye 42,04%
Komárom-Esztergom megye 42,02%
Nógrád megye 41,34%
Pest megye 48,01%
Somogy megye 40,00%
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 38,40%
Jász-Nagykun-Szolnok megye 46,47%
Tolna megye 43,78%
Vas megye 35,59%
Veszprém megye 40,38%
Zala megye 37,81%
 

A tulajdonos címén működő vállalkozások számának növekedése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hazai cégbázis tovább aprózódott volna, hiszen a teljes cégbázishoz képest az arányuk még valamelyest csökkent is. Ráadásul működik az országban 700 olyan társas vállalkozás, amely valamelyik tulajdonos lakcímére van bejegyezve, és éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot. Ezen milliárdos vállalkozások száma ráadásul igen dinamikusan növekszik, mert egy évvel ezelőtt még kevesebb mint 600 ilyen vállalkozás működött az országban.

A címkapcsolatok vizsgálata ugyanakkor további érdekes tényeket is mutat. Jelenleg mintegy 528 hazai társas vállalkozásnak valamelyik tulajdonosa hajléktalanszállón lakik. A hajléktalanszállóhoz köthető cégek száma erőteljesen növekedett is az elmúlt években. Az ilyen vállalkozásokkal érdemes egy kicsit körültekintőbben bánni. Nem általánosítható, de fellelhető gyakorlat hazánkban, hogy a tulajdonosok úgy próbáltak menekülni a hátrahagyott tartozások elől, hogy nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek játszák át vállalkozásukat.

A címkapcsolatok másik kategóriája, amikor egy adott címen sok vállalkozás működik. Ha egy tulajdonos több vállalkozás felett is befolyással bír, még akár gazdaságilag is indokolt lehet a közös székhely, ugyanakkor ennél sokkal extrémebb jelenségekkel is találkozhatunk a hazai cégek körében. Jelenleg 117 olyan székhelycím található a hazai cégjegyzékben, ahova több mint 100 társas vállalkozás van bejegyezve. Önmagában ezzel még semmi probléma nem lenne, de az adatok azt mutatják, hogy ezeken a frekventált címeken a problémás vállalkozások aránya magasabb.

A koronavírus alatt a moratóriumok miatt ugyan valamelyest javult a végrehajtások és a megszüntetésre irányuló eljárások száma, de még mindig erős a kapcsolat az adott címen működő vállalkozások száma és a negatív eljárások aránya között. Különösen a 20-nál több céget működtető székhelycímeken már meredeken növekszik a negatív eljárások aránya.