Évről évre kevesebb hazai játékgyártó készülhet gyereknapra

2019-05-23

2013 óta csökken a játékgyártó cégek száma hazánkban, jelenleg már csak 177 vállalkozás működik a szektorban.

Mint a legtöbb hazai ágazatban, a játékgyártás területén is csökken a cégek száma. 6 év alatt 13 százalékkal esett a hazai vállalkozások száma a szektorban. A feldolgozóipar sok területén nehéz versenyezni az olcsó és tömeges ázsiai importtal, a játékgyártásra ez különösen igaz. Azoknak a cégeknek van esélye a hosszú távú fennmaradásra, amelyek a drága munkaerő mellett is tudnak kimagasló minőségű, eredeti, prémium termékeket gyártani. A technológiai hatékonyság is nyerő tényező lehet, de ez már sokkal nehezebb pálya, hiszen ez a fajta termelékenység csak igazán nagy volumen mellett lesz kifizetődő.

A hazai unikumokkal rendelkező gyártók azonban értek el szép sikereket is az elmúlt években. Jelenleg mintegy 57 millárd Ft a játékgyártók éves összesített árbevétele, ami 67 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. Az alkalmazotti létszám is növekedett az elmúlt években, mintegy 4000 fő dolgozik jelenleg az ágazatban. A növekvő bérek melletti növekvő létszám szintén azt jelzi, hogy az eredeti, magas humánerőforrás szükségletű prémium játétoknak fontos szerepe van Magyarországon.

Regionális elhelyezkedést nézve az ágazati cégek 58 százaléka Budapestre vagy Pest megyére van bejegyezve. Ezzel az értékkel a szektor nem nevezhető különösebben főváros központúnak és vidéki jellegűnek sem, hiszen a teljes hazai cégbázist vizsgálva is hasonló a közép-magyarországi cégek aránya.

Az ágazatban a cégek döntő többsége tisztán hazai tulajdonú, a vállalkozások mintegy 10 százalékában van jelenleg külföldi befolyás. Az 1 milliárd Ft éves árbevételű játékgyártó cégek körében ugyanakkor már 50%-os a külföldi érdekeltséggel rendelkezők aránya. A játékiparban is igaz tehát az az általános szabály, hogy a komolyabb forgalommal rendelkező cégeknél általában azért már megtalálhatók külföldi befektetők is.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.