Figyelmeztető jelek és trendváltások: az építőipar változó világa 2023-ban

2024-02-26

A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra süllyedt, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma már ötezer felett volt. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kiváró álláspontot foglalt el, s minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

A KSH legújabb gyorsjelentése 2023-ra aggasztó képet fest az építőiparral kapcsolatban. A termelés volumene 5%-kal csökkent, ami komoly kihívást jelent a szektor számára. A jövőre vonatkozó kilátások sem mutatnak biztató jeleket, különösen a megkötött új szerződések volumenének tekintetében, amely jelentősen elmaradt az előző évek eredményeitől. 2023-ban ez az érték 11,2 %-kal volt kisebb az előző évekhez képest. Az inflációs nyomás tovább súlyosbította a helyzetet, az éves építőipari termelői árak átlagosan 15,9%-kal emelkedtek az előző évhez képest.  

Az ilyen hírek fényében a cégtrendek elemzése során jelentős cégszám-csökkenés lett volna indokolt. Az OPTEN adatai alapján 2023-ban még mindig meghaladta a 66 ezret a működő vállalkozások száma, és mindössze elhanyagolható, 0,3%-os mértékben csökkent az építőipari cégek száma az előző évhez képest. „Ez az eredmény azonban mégis figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy az előző öt évben folyamatos növekedést tapasztaltunk a szektorban működő vállalkozások számában, évente 4-5%-kal, 2021-ben pedig 9%-kal, még a járvány ellenére is. Ezt már nem szabad félvállról venni, szükséges odafigyelni” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A kismértékű cégszámcsökkenés mögött jelentős változások mutatkoznak. Az alapítások száma érdemben visszaesett, 2023-ban 25%-kal kevesebb cég alakult a szektorban, mint az azt megelőző évben. Az alapítások fénykora 2021-ben volt, amikor évi 7 500 új vállalkozás alakult, azonban 2022-ben már nem sikerült ezt az értéket elérni. A visszaesés már ebben az évben megkezdődött, és meghaladta a 13 %-ot.

Ezzel szemben 2022-23-ban megugrottak a megszűnések, ami 2023-ban meghaladta az 5 ezer vállalkozást, ezzel az elmúlt 6 év legmagasabb értékét adva. A megszűnések oka, összetétele jelentősen megváltozott 2023-ra. 2022-ig az egyszerűsített kényszertörlési eljárással megszűnt cégek uralták a mezőnyt, minden második megszűnt cég mögött ezt láttuk. A kényszertörlési eljárások és a KATA 2022-es szigorítása átrendezte a képet, és 2023-ra a felszámolási eljárások, illetve a végelszámolások lettek a meghatározóak. „Az, hogy a felszámolások száma megnőtt, önmagában még nem lenne rossz, hiszen az új intézkedések célja az volt, hogy ne lehessen könnyen magára hagyni kényszertörlési eljárással a cégeket, ezek egy részét beterelték a felszámolásokba. Az viszont már szembetűnő, hogy egyre többen hagyják el a szektort, több mint 1 300-zal nőtt a számuk 2023-ban. A jövőben sem látható, hogy csitulna a trend, az új eljárások száma is emelkedett 2023-ban – amelynek a vége megszűnés –, és minden tizedik cég várhatóan kilép a jövőben az építőiparból.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

A szektorban működő egyéni vállalkozók esetében is figyelmeztető jelek mutatkoztak 2023-ban. Bár számuk még mindig magas volt, az OPTEN adatai szerint tavaly év végén meghaladták a 85 ezret, ami kis mértékű növekedést mutatott az előző évhez képest. Azonban az aggasztó tendencia az, hogy míg 2022 decemberében minden nyolcadik egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét, addig 2023 decemberében már minden hatodik vállalkozó döntött így.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) 2023-ra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 17,57 százalék volt, ami kb. 1 %-kal alacsonyabb a 2022-es CFI értéknél. 2023-ban megyei szinten nézve az Opten–CFI Zala, Veszprém és Csongrád-Csanád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.