Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai

2024-04-19

Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási kedv 30%-kal maradt el márciusban az előző hónaphoz képest. Mérséklődő új cégbírósági eljárások, a felszámolások márciusban már „csak” a dobogó második helyét foglalják el.

A KSH adatai alapján az ipar teljesítménye februárban mind az előző évhez, mind az előző hónaphoz képest növekedésre volt képes, és a kiskereskedelmi forgalom is kedvező képet mutatott februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Azonban a gazdaság nem lélegzett még fel, sokkal inkább a hullámzó teljesítmény a jellemző rá. Az ipar januárban visszaesést könyvelt el, és a kiskereskedelem forgalmának volumene is csökkent februárban az előző hónaphoz képest, míg január-február viszonylatában az idei év erősebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A cégtrendben hasonlóan hullámzó folyamatokat tapasztalhattunk ez év márciusában. Az OPTEN adatai szerint tovább csökkent a gazdaságban működő társas vállalkozások száma, és ez már hét hónapja tartó folyamatnak tekinthető, több mint 1100 vállalkozás elvesztésével. Bár a februári hónap még optimizmusra adott okot a magas cégalapítások számának köszönhetően, amely meghaladta a 2600-at, ám ez a lendület márciusban már nem folytatódott. Csak 2001 új vállalkozás erősítette a társas vállalkozói köröket, ami 30%-kal elmaradt az előző év azonos időszakától. „Az optimizmus fenntartása mellett érdemes átgondolnunk, hogy milyen mértékben legyünk borúlátóak. Bár hurrá optimizmusra nincs okunk, ám a márciusi folyamatokban pozitív jelek is felbukkannak. Például a vállalkozások megszűnéseinek száma már három hónapja folyamatosan, bár kismértékben, de csökken, és az előző évhez képest 20%-kal kevesebb. Emellett az új felszámolási eljárások száma márciusban egyharmaddal csökkent februárhoz képest, és az előző év azonos időszakának mindössze a 60%-a volt.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az elmúlt évek hasonló időszakát vizsgálva egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi és az idei év első negyedévében az alapítási kedv visszaesett, hét év távlatában 2024-ben alakult a legkevesebb új vállalkozás – 6,1 ezret meghaladóan. Ugyanakkor a megszűnések csökkenő tendenciája volt a jellemző a negyedévre, és szembeötlő, hogy a járványt megelőzően – 2019 első negyedévében – lényegesen több megszűnést regisztráltak, mint az idén.

Márciusban az új eljárások számában is jelentős csökkenés mutatkozott, meghaladva a 3,5 ezret az előző hónaphoz és az elmúlt két év azonos időszakához képest is. Ebben az időszakban a legkisebb arányt az új végelszámolási eljárások képezték (24 %), majd a felszámolási eljárások (33 %) követték. Ez egy fordulatot jelent, mivel az elmúlt hat hónapban a felszámolási eljárások voltak a leggyakoribbak, azonban jelenleg a kényszertörlési eljárások (43 %) állnak a dobogó legfelső fokán. „Az elmúlt negyedév ellentmondásos arcot mutatott. A folyamatok még nem fordultak pozitív irányba, érezhetőek a gazdaság kihívásai, ez leginkább a cégalapításokban mutatkozik meg, azonban úgy tűnik, hogy a kilengések, amelyek az elmúlt négy évet jellemezték kisebb fokozatra váltottak.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) márciusi értéke átlagosan 9-10 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta, míg az Opten–CFI Békés, Veszprém és Csongrád-Csanád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket.  

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.