Kivárnak, vagy kiábrándultak a vállalkozók? Emelkedik az eljárás alá helyezett cégek aránya

2006-06-01

Elvette a magyarok vállalkozó kedvét a választási kampány és a kormányprogram: 2006 második
negyedévében az eddigi adatok szerint a szokásosnál kevesebb új cég alapult Magyarországon. Az első
félévben a tavalyinál 344-gyel több, összesen 4400 cég került felszámolás alá, és 2001 óta nem volt
olyan magas az eljárás alá vont cégek aránya mint idén az első félévben.

2006 első félévében összesen 4414 társaság került felszámolási eljárás alá Magyarországon, ez 9 százalékos növekedés 2005 hasonló időszakához képest. A tavalyi első félévhez képest a működő cégek száma csak szerény mértékben emelkedett, így romlott a felszámolt vállalkozások számát a működő cégekhez viszonyító mutató is: míg 2005 első felében a működő cégek 0,82 százaléka került felszámolás alá, addig 2006-ban ugyanez az érték már 0,88 százalék volt. „Ez a legmagasabb érték az Opten 1996-tól vezetett adatsorában, így feltételezhető, hogy a mutató az év végére meghaladja majd a 2003-as 1,66 százalékos rekordot is – nyilatkozta Tóth Tamás, cégünk ügyvezető igazgatója. Ugyancsak kiábrándító, hogy csőd, felszámolási és végelszámolási eljárás alá került cégek aránya nő, és az első félévben elérte a működő cégek számának 1,4 százalékát. Ez önmagában nem tekinthető intő jelnek – értékel az igazgató – hiszen a rekordot az általában jó évnek minősített 2001-es év tartja, akkor az 1,5 százalékot is meghaladta a mutató. Más mutatókkal együtt ugyanakkor ez is arra utal, hogy nehéz helyzetben vannak a vállalkozások.

Az adatok romlásában szerepet játszik a vállalkozási kedv megtorpanása is. A 2006 első felében alapított cégek számáról még nem teljes a kép, de a már közzétett adatok csökkenést vetítenek előre, vélhetőleg erősen lelassul a működő vállalkozások számának növekedése. Ez nem feltétlenül kedvezőtlen jelenség, hiszen Magyarországon szinte minden ágazatban lényegesen több cég működik, mint a nálunk fejlettebb országokban, és ez rányomja a bélyegét a magyar cégek tőkeellátottságára és versenyképességére is. Arra csak a harmadik negyedévben kapunk választ, hogy a visszaesést a kedvezőtlen kilátások okozták, vagy egyszerű kivárásnak vagyunk tanúi.

Némileg árnyalja a kedvezőtlen képet, hogy a működő cégek számához viszonyítva a megszűnőkét azt látjuk, hogy az idei első félév az elmúlt hét év csaknem legkedvezőbb adatát produkálta. Ez a mutató az ezredforduló óta szinte mindig 2,3 százalék fölött volt (2002-ben meghaladta a 3 százalékot is), most viszont alig 2 százalék, de a felszámolási és végelszámolási eljárások számának növekedése a mutató várható romlását vetíti előre.

2005 első felében rendkívüli módon megugrott a cégekkel szembeni végrehajtások száma – mondta el Tóth Tamás. Tavaly márciusig negyedévente általában néhány száz végrehajtást tettek közzé, azóta viszont 5-6 ezer is jut egy-egy negyedévre. Az igazgató szerint a jelenség mögött valószínűleg az APEH korábbinál következetesebb fellépése húzódik meg, hiszen például 2006 második negyedévében a 5640 végrehajtásból legalább 4726 esetben az adóhivatal volt a végrehajtást elrendelő fél.

A magyar vállalkozások nehéz helyzetéről, a lánc- és körbetartozások felhalmozódásáról árulkodnak cégünk követelésnyilvántartó rendszerének adatai is. A bármely szakmai szervezet tagjai számára – amely az Opten Kft-vel megállapodást kötött – ingyenesen elérhető rendszerben jelenleg több, mint 30 ezer negatív információ, nem fizetésről tanúskodó adat található. A nem fizetéses napok száma az adatok szerint emelkedik, és ennek a folyamatnak a legnagyobb vesztesei a kis és közepes méretű vállalkozások, amelyek nem ritkán már a „családi ékszer” bevonásával hidalják át a likviditási nehézségeket. Tóth Tamás, cégvezetőnk szerint tipikusnak mondható, hogy azok a vállalkozások, amelyeket megkeresnek azzal, hogy hamarosan bekerülnek a követelésnyilvántartóba, rendszerint elismerik a tartozást, és rövid időn belül kerül pénz a lejárt követelés kifizetésére is. „Nem tudjuk, csak gyanítjuk, hogy ilyenkor a családi, vagy baráti segítséget vesznek igénybe a kisebb vállalkozások” – mondta Tóth Tamás.

Az eljárások számának alakulása 2005 és 2006 első félévében
2005 2006
Működő vállalkozások db 492.058 497.986
Csődeljárás db 5 2
Felszámolási eljárás db 4.058 4.414
Végelszámolási eljárás db 2.330 2.563
Törlés (megszűnés) db 9.373 10.247
Végrehajtás db 7.463 12.565
Eljárás alá került cégek aránya % 1,4
Felszámolás alá került cégek aránya % 0,82 0,88

Kiadás dátuma: 2006. június

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.