Már közel 200 ezer vállalkozás működik a tulajdonosok lakcímén, és egyre több alkalmazottat is foglalkoztatnak a lakcímeken működő vállalkozások

2022-07-18

Évről évre nő azon társas vállalkozások száma, amelyek székhelye egybeesik a tulajdonosok lakcímével. A koronavírus első hulláma óta a „home office” munkavégzés is kifejtette erre a területre a hatását, mert az alkalmazotti létszám is sokat emelkedett ezeknél a vállalkozásoknál.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt azon társas vállalkozásoknak a száma, ahol székhely-tulajdonos lakcím egyezőség található. Így volt ez az elmúlt 1 évben is, 2022 júliusában már 195 ezer társas vállalkozás működik valamelyik tulajdonos lakcímén. A jelenségre rásegített a koronavírus járvány is, hiszen a home office jelenség elterjedésével az induló vállalkozásoknál is egyre kevésbé szükséges külön iroda fenntartása. 1 év alatt ugyan csupán 1 ezerrel nőtt az ilyen vállalkozások száma, de ennél sokkal látványosabb jelenség az ezen vállalatok által foglalkoztatott alkalmazottak számának alakulása. 2021-ben 328 ezer fő volt a tulajdonos címén működő vállalkozások alkalmazottainak a száma, mely mára 340 ezer fölé nőtt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hazai alkalmazottak 7,2 százaléka olyan cégnél dolgozik, amelyiknek nincs külön székhelye.

Hazánkban a vállalkozások 37 százalékának esik egybe a székhelye valamelyik tulajdonos lakcímével. Ez teljesen természetes egy mikrovállalkozás esetében, de a gyakorlat kézenfekvő alternatíva minden induló vállalkozás esetében. A jelenség csökken a cégméret növekedésével, de még a legnagyobb vállalkozások körében is meglepően magas ez az arány. Fontos rögtön hangsúlyozni, hogy a székhelycím és a tulajdonosi lakcím egyezése nem jelenti feltétlen azt, hogy a munkavégzés is a lakhelyen zajlik. A cégek rendelkezhetnek a székhely mellett telephellyel, fiókteleppel, de megjelölhetik külön a központi ügyintézés helyét is. Ezek mellett az is előfordul, hogy egy vállalkozás csak kényelmi szempontból nem módosította még a székhelyét, de érdemi tevékenység nem folyik a bejegyzett székhelyen. A székhely azonban jelentős szerepet tölt be mind gyakorlati, mind adminisztrációs, mind cégjogi értelemben, így annak komoly jelentősége van, ha egy tulajdonos a saját címén működteti a vállalkozást.

Magyarországon is természetesen a kisebb vállalkozásoknál jellemző a tulajdonos címén működő vállalkozás, gyakorlatilag 100 millió Ft éves árbevételig ez teljesen általános jelenségnek mondható. A 100 millió – 1 milliárd Ft közötti szegmensben is a vállalkozások több mint 20 százaléka működik valamelyik tulajdonos lakcímén, de még az 1 milliárd Ft feletti szegmensben is 6 százalék feletti ez az arány. Érdekesség, hogy a 195 ezer cégből, amely a tulajdonos címéhez köthető, 125 ezer olyan, hogy mindegyik tulajdonos a székhely címével megegyező címen lakik. Ez alapvetően azt jelzi, hogy a családi jellegű vállalkozásokra jellemző ez a gyakorlat, de nem kizárólagosan.

Szintén a címkapcsolatokhoz kötődő hazai jellegzetesség, hogy 70 ezer olyan vállalkozás van ma Magyarországon, amelynek a címén működik a tulajdonos nevével egyező egyéni vállalkozás is. Természetesen ezzel jogilag önmagában még semmi probléma nincsen, de mégiscsak sokat elmond a hazai cégvezetési gyakorlatról, hogy ekkora tömegben vannak azok a vállalkozók, amelyek egyben egyéni vállalkozók is. Ezek mellett a cégtulajdonos egyéni vállalkozók száma meredeken emelkedik is. 2021-ben még csak 64 ezer ilyen vállalkozó működött az országban, de a KATA adózási forma népszerűségének nehéz volt ellenállni. Még azt sem lehet mondani, hogy a mikrovállalkozásokra jellemző ez a gyakorlat, hiszen több mint 1 400 olyan egyéni vállalkozás működik ma hazánkban, akik egyben magánszemélyként milliárdos árbevételű társas vállalkozásnak a tulajdonosai is.

Regionális kitekintésben 2022-ben Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb a tulajdonos címére bejelentett vállalkozások aránya, míg Budapesten, Zala és Vas megyében a legalacsonyabb. A sorrend és az arányok lényegében nem változtak az elmúlt évek során. Budapesten nemcsak, hogy messze a legalacsonyabb a tulajdonos címére bejegyzett vállalkozások aránya, de az elmúlt években folyamatosan és jelentősen csökkent is ez az arány, tehát a főváros ebből a szempontból rendhagyónak számít.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.