Növekvő cégalapítási aktivitás az emelkedő új eljárások árnyékában

2024-03-27

Az alapítási kedvben határozott növekedés februárban. Szezonálisan csökkent a megszűnések száma. Hatodik hónapja csökken a cégszám. Még mindig magasan az újonnan indított felszámolási eljárások száma.

Az OPTEN legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában a működő társas vállalkozások száma 515 ezer alá csökkent. Az elmúlt hat hónapban továbbra is folytatódott a cégek számának csökkenése, februárban ez az előző hónaphoz képest 650 alatti értékben realizálódott. Ugyanakkor örömteli tény, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 350-nel több új vállalkozás alakult, az idei év elején is jelentős növekedés figyelhető meg a cégalapítások terén. „A cégalapítások számának emelkedése biztató jel, ugyanakkor az új cégbírósági eljárások magas aránya árnyékot vet rá, különösen a felszámolási eljárások kiemelkedő száma. A tavalyi évben több mint 20 ezer felszámolási eljárás indult, ami egyértelműen befolyásolja a cégmegszűnések számának növekedését, és véleményem szerint az év végére akár elérheti a 40 ezret is.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az elmúlt hét évben – kivéve a 2021-et – a január és februári hónapokban a cégszám csökkenése volt tendenciózusan megfigyelhető. Az idei év különlegessége abban rejlik, hogy közel 2 ezerrel kevesebb cég szűnt meg az előző év hasonló időszakához képest, és még a járvány előtti “boldog békeidők” szezonális csökkenésénél is enyhébb volt a visszaesés.

Az idei februári adatok jelentős erősödést mutatnak az alapítások terén, ami különösen üdvözítő a korábbi szűkös időszakok után. Februárban összesen 2 600 új vállalkozás jött létre, ez nemcsak meghaladja az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokat, hanem – a tavalyi év márciusát kivéve – az elmúlt 14 hónap legmagasabb alapítási értékét is felülmúlja. A megszűnések száma februárban nem mutat kiugró mértékű növekedést (3.233 db), sőt, a megelőző év februárjához képest több mint 600 céggel kevesebb megszűnés lett regisztrálva. A január-februári összehasonlítás során pedig az látható, hogy az előző év hasonló időszakához képest mintegy 1 800 céggel kevesebb megszűnés történt.

A jövőbeni cégszám alakulása nagyban függ a múltbeli és jelenlegi cégbírósági eljárások kimenetelétől, valamint a jövőbeli cégalapításoktól. Februárban az új cégbírósági eljárások inkább negatív tendenciát mutatnak. A két legjelentősebb eljárás, a felszámolási és a kényszertörlési eljárások, nemcsak az előző hónaphoz képest, hanem az előző év azonos időszakához viszonyítva is növekedtek. Az új felszámolási eljárások száma továbbra sem csillapodik, közelítőleg elérte az 1,8 ezres számot, míg tavaly februárban még nem érte el az 1,3 ezret. Ez az eljárások közül a legnagyobb súlyt képviseli (43,9%). A kényszertörlések száma ugyan kisebb a felszámolási eljárásokénál, 1,4 ezer darab, azonban várhatóan több mint 70%-uk felszámolásba fog átfordulni. A végelszámolások száma hasonló maradt a tavalyi évhez képest, 870 cég döntött úgy, hogy kilép a piacról.

A jövőben további cégszám csökkenés várható. Az alapítási kedv növekedése nem mutat olyan erős tendenciát, amely képes lenne ellensúlyozni a tavalyi közel 50 ezer új cégbírósági eljárást, melyek idén vagy jövőre a megszűnő cégek számát növelhetik. Tavaly mintegy 38 ezer vállalkozás szűnt meg, miközben az újonnan alapított vállalkozások száma 26 ezer alatt maradt. „Az elmúlt hat évben 2021-ben alapították a legtöbb céget, ami súrolta a 34 ezres cégszámot. A többi évben még a 30 ezret sem érte el ebben az idősávban. Nem gondolom, hogy sokkal kevesebb megszűnés lenne az idén, mint tavaly, azaz a 35-40 ezres sávban várom annak mértékét. Mivel meglepetés lenne, ha az alapítások elérnék a 30 ezres nagyságot, ezért 5+ ezer cégszámcsökkenés várható véleményem szerint az idén. De okozzon meglepetést a március!” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) februári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Békés, Veszprém és Zala vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér vármegye produkálta.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.