Növekvő építőipari teljesítmény vs. magas felszámolási arány

2024-04-04

Még mindig 66 ezer felett az építőipari cégek száma. Idén már 300-zal kevesebb cég az építőipar palettáján. Erős februári cégalapítási kedv. Mind a megszűnésekben, mind az új eljárásokban magas felszámolási arány.

Az építőipar teljesítményéről régen jelentek meg olyan adatok, mint amit a KSH januárra vonatkozóan riportolt. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2 %-kal nőtt az építőipari termelés volumene. Azonban a pozitív tendenciát árnyalja a január végi szerződésállomány volumenének 14,9%-os csökkenése.

Az OPTEN adatai szerint még mindig 66 ezer fölött az építőipari vállalkozások száma, de mindössze 8 vállalkozáson múlik, hogy a cégszámok 65 ezerrel kezdődjenek. Az építőiparban működő cégek száma folyamatosan csökken, de annak mértéke kisléptékű. Egy év alatt a tavalyi év azonos időszakához képest kicsivel több mint 500 céggel lett kevesebb vállalkozás, ami a teljes cégszám 1 %-át sem éri el. „A tavalyi év márciusát lehet fordulópontnak tekinteni a cégtrendben. Ezt követően az alapítási kedv alacsonyabb, míg a megszűnések magasabb szintje a jellemző a mai napig. Az 500-zal kevesebb cég nem tűnik soknak, azonban ami aggodalomra adhat okot, hogy ennek a 60 %-a az idén, január-februárban következett be.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az újonnan alapított cégek száma februárban megközelítette az 500-at, ami az elmúlt 12 hónap viszonylatában a második legmagasabb alapítási érték. Ugyanakkor az idei január a legalacsonyabb szintet hozta, és így a január-február kumulált értéke – 750 – alatta maradt a tavalyi év hasonló időszakának. A megszűnések magasan, 500 fölött kezdtek az idén mindkét hónapban, és a februári 534 céggel az elmúlt 5 év legmagasabb értéke lett. Idén minden megszűnt 3 cégből kettő felszámolással történt, míg minden ötödik kényszertörléssel. Csupán minden hetedik megszűnt cég zárta be az üzletet végelszámolással.

Az új eljárások száma februárban hasonló szinten mozgott, mint januárban, megközelítve a 900-at. Ez az érték a tavalyi év februárjához képest mintegy 200-zal magasabb, és a január-február együttes értéke 340-nel több új eljárást hozott magával, mint egy évvel korábban. Az építőiparban rejlő nehézségek tükre lehet az új eljárások számának növekedése. „Amire mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy az új eljárások mintegy fele felszámolási eljárás volt februárban, és a kényszertörlési eljárások is megközelítették a 40 %-ot az új eljárásokból. Mivel a kényszertörlési eljárások közel 80 %-a az eddigi tapasztalatok szerint felszámolásba megy át, egyértelmű, hogy a körültekintés még inkább indokolt, hiszen a felszámolás egyenlő a tartozás valamilyen formájával.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) februárra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 22,14 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Csongrád-Csanád és Veszprém vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.