Nyugat-Magyarország egyik gazdasági gyöngyszeme

2024-03-13

Győr és Győr-Moson-Sopron vármegye 8 céget is magáénak tud a 200 legnagyobb árbevételű céglistából. Győrben minden 17. lakosra jut egy vállalkozás. A személyi jellegű ráfordítások értéke Győrben harmadával magasabb, mint az országos átlag. Számukat tekintve az osztrák befektetők vannak jelen legnagyobb számban a vármegyében.

„Az elmúlt években Győr fejlődése egyedülálló pályát írt le, hiszen ez a város, minden kétséget és kérdést kizárva a magyar gazdaság egyik motorja, és a magyar gazdaság növekedésének az egyik első számú forrása.” – mondta legutóbbi látogatásán Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Városházán.

Első hallásra Győrrel kapcsolatban számos fontos dolog jut eszünkbe: történelmileg a napóleoni győri csata, kulturálisan a világhírű Győri Balett, építészeti szempontból a barokk stílusú épületek, sport terén az ETO és az autóiparban elengedhetetlenül az Audi gyár.

Az Audi 2022-es pénzügyi beszámolói alapján Magyarországon a harmadik legnagyobb árbevételű cégként tűnt fel. Ugyanakkor Győr és környéke gazdasági sokszínűsége túlmutat az Audi jelenlétén. Az OPTEN adatai szerint Győrnek négy vállalata is szerepel a 200 legnagyobb vállalkozás között az árbevétel alapján meghatározott céges rangsorban. Azonban a régió még ennél is gazdagabb: vármegyei szinten nyolc cég képviselteti magát ezen a kiváltságos listán, melyen elsősorban a feldolgozóiparban működő cégek dominálnak a top cégek között.

Gyakran előfordul, hogy a vármegyeszékhelyek nemcsak közigazgatási központok, hanem a gazdasági élet fő szereplői is. Sok esetben a vármegye vállalkozóinak több mint 50%-a itt telepedik le. Győr-Moson-Sopron vármegye azonban egy kicsit más: a vállalkozásoknak kevesebb mint 40%-a koncentrálódik kizárólag Győr városára, ami azt jelenti, hogy a vármegye vállalkozói szélesebb területen tevékenykednek. „Győr városa véleményem szerint a vállalkozások városa, minden 17. lakosra jut egy vállalkozás, míg országos szinten ez az arány 19-re jön ki. Ez azt mutatja, hogy a város kiváló lehetőségeket kínál a vállalkozások számára” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A város társas vállalkozói az utolsó adatok szerint közel 60 ezer embert foglalkoztatnak, ami korábban akár a 70 ezres szintet is elérhette. Ez a foglalkoztatotti szám majdnem a lakosság felét tette ki 2022-ben. Ugyanakkor a vármegyében a társas vállalkozások foglalkoztatottainak közel fele kapcsolódik Győrhöz, ami arra utal, hogy a győri vállalkozók átlagosan magasabb létszámmal működnek, mint a vármegye többi vállalkozója. Jól mutatja ezt a helyzetet, hogy Győrben átlagosan minden 10 lakosra közel 4,5 fő alkalmazott jut, míg a megyében ez az arány 2,7 fő, ami csak alig marad el az országos átlagtól.

Győr-Moson-Sopron vármegye és Győr városának erős gazdasági fundamentuma jelentős mértékben kihat a jövedelmekre is. A társas vállalkozások által átlagosan egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás messze meghaladja az országos átlagot. Az OPTEN adatai szerint 2022-ben az országos átlag alig érte el a 6 millió forintot, míg a vármegyében ez az összeg 7 millió, Győrben pedig 8 millió forint fölött mozgott. Bár a járvány idején – 2021-ben – a számok csökkentek, valószínűleg a visszafogottabb termelés következtében, még ekkor is az átlag az országos átlag felett maradt. „A járvány előtti évhez viszonyított növekedés 2022-ben körülbelül 30%-os volt mind a vármegyében, mind Győr városában, ami kissé elmaradt az országos átlagtól (32,6%). Fontos azonban megjegyezni, hogy itt a bázis magasabb volt, ami azt jelzi, hogy nominális értékben az országos átlagot meghaladó bérnövekedés következett be ebben az időszakban” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

A vármegyében működő cégek több mint 11%-a külföldi tulajdonban van részben vagy egészben, és hasonló a helyzet Győrben is. Azonban kicsit eltérő a külföldi tulajdonosok származási helye a vármegyében és a győri vállalkozásoknál. A vármegyében számukat tekintve az osztrák tulajdonosok a meghatározóak, ők az elsődleges befektetők, és mellettük sorakoznak fel a német és szlovák tulajdonosok. Ezzel szemben Győrben mindhárom országból képviseltetik magukat az elsődleges befektetők között. A feldolgozóiparban a német befektetők dominálnak, míg a szállítás, raktározás és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén az osztrákok, míg a szlovák befektetők gazdasági tevékenysége széles spektrumon jelentkezik.

A fenntarthatósági szempontok egyre kiemeltebb figyelmet kapnak, amiben a győri és vármegyei nagyvállalatok az élen járnak. A 8 – árbevétel alapján – legnagyobb társaság a fenntarthatósági szempontokat sem hagyja figyelmen kívül, jó példát mutatva ezzel a kisebb cégeknek és a lakosságnak egyaránt. Az ESG tényezők iránti tudatosságukat és elkötelezettségüket mi sem mutatja jobban, hogy szinte mindegyikük rendelkezik cégcsoport szintjén publikált fenntarthatósági jelentéssel, de aki nem, az is aktívan tesz közzé bejegyzéseket a témában a saját weboldalán.

„A számok alapján úgy tűnik, hogy Győr és a vármegye rendkívül vonzó lakóhely. Erős gazdasága, kiváló kulturális, oktatási és sportinfrastruktúrája magas életszínvonalat biztosít a lakosok számára. Ez a komfortérzet lehetővé teszi, hogy az emberek jól érezzék magukat ebben a térségben. Saját tapasztalatom is van ezzel kapcsolatban, mivel két családtagom is Győr városát választotta otthonául.” – mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.