Opten: nem az adat az érték, hanem a szolgáltatás

2006-06-01

Offenzív stratégiával nyomul előre az Opten Informatikai Kft. az online jogi és céginformációs szolgáltatások piacán. A cég a FigyelőNettel közösen elsőként jelentette meg ingyenesen a hatályos jogszabályok gyűjteményét illetve az összes Magyarországon bejegyzett cég alapadatát, és ugyancsak elsőként tette ingyenessé – érdekképviseleti szervezetek tagjai számára – követelés-nyilvántartó rendszerét. Tóth Tamás ügyvezető igazgató szerint azonban téved, aki azt hiszi, hogy nonprofit vállalkozásról van szó.

Lassan mindent ingyen adnak, hol ebben az üzlet?

Korántsem adunk mindent ingyen. A FigyelőNet honlapján megtalálható Törvénytár és Cégtár Light szolgáltatást bárki ingyen használhatja, de ezek az alapadatok biztos nem elegendőek a professzionális felhasználóknak, nekik elengedhetetlen hogy előfizessenek az emeltszintű szolgáltatásokra. Az ingyenes Törvénytárat azért indítottuk el, mert a Magyar Állam adósa volt az állampolgároknak a jogszabályok ingyenes közzétételével. A követelés-nyilvántartóval más a helyzet, a megbízható szolgáltatás minden adata ingyenes a csatlakozó szakmai szervezetek tagjai számára. Egy üzlet megkötését megelőzően nem elég azt ellenőrizni, hogy az illető cég szerepel-e a követelés-nyilvántartó rendszerben, hanem az érdemi döntés meghozatalához további információkat is érdemes beszerezni. Mi biztosítjuk az alaposabb utánanézés feltételeit, hiszen 700 ezer vállalkozás valamennyi cégbírósági adatát nyilvántartjuk és frissítjük, ide értve az leadott mérlegeiket és eredmény kimutatásaikat is. Ezek már fizetős szolgáltatások, de egy néhány százezres üzlet előtt érdemes elkölteni pár ezer forintot a partner ellenőrzésére, hiszen ez töredéke annak, amit veszíteni lehet egy rossz döntéssel.

Azért az mégsem természetes, hogy az állam feladatait – gondolok itt a jogszabályok megismerhetővé tételére vagy a körbetartozás felszámolására – egy magáncég oldja meg ingyen.

Szeretném leszögezni, hogy nem jótékonykodunk, világos üzleti érdekeink fűződnek ahhoz, hogy ezen az úton járjunk. A cégadatok az EU direktívái szerint hamarosan minden tagállamban ingyenesen hozzáférhetővé válnak. Ez a felszínes szemlélő számára azt is jelenthetné, hogy a szakma lehúzhatja a rolót. Ez azonban csak a felszín, annyit jelent csupán, hogy maga a cégadat nem lesz érték, de a feldolgozott cégadatokra és az azokra épülő szolgáltatásokra továbbra is megmarad a piaci igény. Más szóval mi nem adatot akarunk eladni, hanem adatbázisrendszereken és modelleken alapuló szolgáltatásokat. Az ügyfelek igényeinek minél teljesebb körű kiszolgálása érdekében született meg a cégelemzés szolgáltatásunk, mely online módon 30 másodperc alatt komplett – csődesélyt és javasolt maximális hitelkeretet tartalmazó – elemzést készít egy adott cégről. Hiába ismeri Ön egy cég mérlegét, ha nem tudja azt összehasonlítani más, az ágazatban vagy régióban működő cégek mérlegeivel, ez esetben ugyanis nem tudja objektíven megítélni leendő üzletfelét. Mi megoldjuk ezt is. Cégelemzésünk megmutatja, hogy egy adott cég pénzügyi mutatói a saját ágazatának többi cégéhez képest hol helyezkednek el. Informál arról is hogy mennyire hasonlít a cég mérleg szerkezete azokhoz a cégekhez, amelyek az ágazaton belül már tönkrementek, csőd, vagy felszámolási eljárás alá kerültek.

Hetente számos cég kerül valamilyen eljárás alá, mi biztosítja hogy a felhasználók naprakész információhoz jussanak?

A Cégtár adatainak heti frissítése mellett üzemeltetünk partnerfigyelő rendszert is, vagyis értesítjük az ügyfeleket a figyelt cégek bármely adatának változásáról. Hiába nézi meg valaki egy-egy cég tulajdonosi hátterét ingyen, ha szeretné tudni, hogy a tulajdonosoknak milyen más érdekeltségeik vannak, illetve ezen cégek ellen indult-e bármilyen eljárás, van-e velük szemben jogos követelés, akkor forduljon hozzánk, mi megmondjuk.

A követelésnyilvántartó rendszer léte Ön szerint megoldás a körbetartozások felszámolására?

Nyilvánvalóan nem kínál teljeskörű megoldást erre a szerteágazó problémára, de a gazdasági kapcsolatok biztonságosabbá tételét mindenképpen elősegíti. A megoldást a pénzügyi közvetítő rendszer, azaz a bankok és faktorcégek adhatják meg. Amit mi ehhez hozzáadhatunk, hogy ügyfeleinknek segítséget nyújtunk a követelésbehajtás, és faktoring szolgáltatás területén. A követelésnyilvántartás terén nagy előrelépés hogy számos szövetség, egyesület és kamara csatlakozik rendszerünkhöz, mely az ÉVOSZ-szal való együttműködésből nőtte ki magát. Meglepően eredményes a rendszernek már a puszta léte is. Tudni kell, hogy az adatbázis nemcsak cégbírósági és bírósági végrehajtási adatokból táplálkozik, hanem felkerülhetnek rá a nemfizetés károsultjai – vagyis a hitelezők – által beküldött, majd általunk ellenőrzött adatok is. A rendszerbe adósként történő bekerülés lehetősége már sokszor önmagában is elegendő hogy az adós rendezze tartozását a hitelező felé.

Kiadás dátuma: 2006. június

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.