Tisztuló cégtrend, erőteljesebb tükör

2024-02-28

Egyre kevesebb a járvány miatt áthúzódó cégmegszűnési eljárások aránya, a gazdaság állapotát már jobban tükrözi a cégtrend. Az alapítási kedv hatéves mélyponton. Az új cégbírósági eljárásokban a végelszámolások a meghatározóak, közel a felét fedik le annak.

Az OPTEN adatai szerint januárban tovább csökkent a gazdaságban működő cégek száma, több mint 1 700-zal. A KSH által közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb, stagnáló GDP adatok fényében ez nem meglepő. Azonban a valós kép jobban kirajzolódik az elmúlt évek tendenciájának vizsgálatakor. A cégtrendben január nem az új cégek robbanásszerű megjelenésének időszaka, az elmúlt hat év során – kivéve a 2021-es évet – minden évben csökkent a működő vállalkozások száma ebben a hónapban. A mérséklődés egy és háromezer között ingadozott, amihez viszonyítva az idei januári csökkenés átlagosnak számított.


„Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, matematikailag a megszűnések magasabb száma okozza a csökkenést.” – vezeti fel észrevételét Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője. „A jelenlegi gazdasági helyzet azonban már visszatükröződik az alapítási kedv csökkenő tendenciájában, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb januári száma, míg a megszűnések ezen időszakhoz viszonyítva átlagos szinten mozogtak.”

A cégmegszűnéseket eredményező új cégbírósági eljárások az elmúlt hat év legmagasabb januári értékét hozták, közel 4,8 ezer esettel, ami közelíti a teljes cégszám 1 százalékát. A januárban elindult új eljárások adatai szerint a vállalkozások közel fele végelszámolással kívánja a tevékenységét megszüntetni, míg közel minden harmadik cég felszámolással érintett. Az új eljárásokon belül a végelszámolások dominanciája kedvezőbb a gazdaság szereplői számára, hiszen ezek a cégek, ha voltak is tartozásaik, többségében várhatóan kiegyenlítették azokat.

Az új felszámolási eljárások száma továbbra is magas szinten pulzált januárban, megközelítve a másfél ezret, ami 20 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A tavalyi évben az elmúlt 6 év legmagasabb új felszámolási eljárási száma volt éves szinten, meghaladva a 20 ezret, azonban annak több mint a fele a járvány alatt megindult eljárás volt. „Az idei januári felszámolásokból már csak minden ötödik cég kapcsolható a járványhoz, ami azt jelenti, hogy a gazdaság valódi képe egyre inkább megjelenik a cégtrendben is.” – mondta Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) januári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Tolna, Csongrád-Csanád és Zala vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye produkálta.

Kormányzati igazgatási szünet

2022. december 22. és 2023. január 6-a között a 369/2022. (IX. 29.) Korm. rendeletnek megfelelően (kormányzati igazgatási szünet elrendeléséről és a kormányzati igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról) adatforrásaink egy részénél kormányzati igazgatási szünet lesz, ezért az állami adatszolgáltatások akadozhatnak. Ez hatással lehet a szolgáltatásainkban az adatok frissítésére.